Hur du spelar Vändtia – De olika reglerna

September 27, 2022 by No Comments

Med så många olika kortspel är det inte lätt att hålla koll på hur alla de olika spelreglerna ser ut. Därför kan du kanske behöva lite hjälp på traven för att friska upp minnet. Om det just är kortspelet Vändtia som du vill prova på att spela är det en god idé att bekanta dig med hur spelet fungerar. För att lära dig mer kring Vändtia regler gäller det dock bara att fortsätta att läsa. Vi kommer att lyfta fram de viktigaste reglerna så att du får en så rolig upplevelse som möjligt med spelet.

Förberedelserna inför spelet

För att kunna spela Vändtia krävs endast en helt vanlig kortlek, men kom ihåg att ta bort jokrarna. Antalet spelare kan vara allt från två till åtta, och innan ni börjar får varje spelare nio kort var.

Tre av dessa kort ska läggas ner intill varandra med framsidan nedåt, tre ska ligga ovanpå med framsidan uppåt och de resterande tre ska hållas i handen. Korten längst ner kallas för hemliga kort, korten ovanpå är öppna kort och de i handen kallas helt enkelt för handkort.

Vändtia regler att följa medan ni spelar

Då är det dags att gå in på Vändtia regler lite mer i detalj. Under spelets gång ska du alltid hålla i tre kort, så när du väl har lagt ner ett kort ska du ta ett nytt från högen som ligger på bordet. Nu turas om att försöka lägga ner antingen samma valör eller en högre valör på kortet som sist utspelades. Om du inte har möjligheten att göra detta måste du dra ett kort från högen och hoppas på att det har en högre valör. Om det inte skulle vara så är det nu ett måste för dig att plocka upp utspelshögen.

Målet med Vändtia är att försöka att bli av med alla dina kort, så att behöva plocka upp utspelshögen är någonting som du givetvis vill undvika. Det här resulterar nämligen i att du har en lång rad ytterligare kort som du måste försöka att bli av med. Om en av spelarna har lyckats att lägga alla sina kort har en vinnare korats.